Sfaturi utile
- ACASA
- Sfaturi utile
- Alaptarea
- Prima îmbrățișare a bebelușului – Piele pe piele
Prima îmbrățișare a bebelușului – Piele pe piele
Aștepți cu nerăbdare să-ți vezi bebelușul și să îl ții în brațe. Primul contact dintre tine și bebelușul tău este unul atât de important. Ar trebui să dureze atât cât vrei tu și măcar până după ce l-ați alăptat prima oară. După lunga călătorie pe care ați făcut-o amândoi pentru a vă cunoaște, această primă îmbrățișare vă va ajuta pe amândoi să vă simțiți calmi și relaxați; de asemenea, îți vei ajuta bebelușul să se obișnuiască cu noua sa lume.
Contactul piele pe piele se recomandă pentru mame și bebeluși din foarte multe motive și toate sunt legate de menținerea legăturii voastre și de hrănirea bebelușului.
Ținându-ți bebelușul aproape de corp, îi reglezi temperatura cu ajutorul propriei tale temperaturi. Tot astfel, ritmul tău cardiac și respirator îl reglează pe al său, menținând astfel un nivel constant al zahărului din sânge. Este posibil ca bebelușul să continue să plângă la primul contact piele pe piele, dacă acesta are loc imediat după naștere, însă nu te îngrijora, acest plâns se numește “plânsul de la naștere” și îi ajută pe bebeluși să își curețe plămânii de lichidul amniotic pentru a putea respira.
Bebelușul se va simți fericit și liniștit prin faptul că se află în contact apropiat și ajută pielea bebelușului să culeagă bacteriile tale sănătoase, ceea ce nu este atât de îngrijorător cum sună. Bacteriile tale acoperă pielea bebelușului pentru a-i oferi un strat suplimentar de protecție împotriva infecțiilor. Tot în acest scop, se recomandă tot mai mult să nu speli bebelușul în primele câteva zile pentru a permite învelișului alb care îmbracă pielea bebelușului, numit vernix, să fie absorbit în piele. Acest vernix este un hidratant natural pentru bebeluș și devine tot mai puțin evident pe măsură ce este absorbit în piele.
Contactul piele pe piele are avantaje mentale și fizice, deoarece îmbrățișarea nou-născutului ajută la eliberarea de oxitocină și prolactină, hormoni ce susțin alăptarea și legătura voastră în general. De asemenea, bebelușul va începe să aibă comportamente de hrănire (precizate mai detaliat mai jos), iar digestia îi va fi stimulată.
Contactul piele pe piele are avantaje indiferent de etapa în care s-a născut bebelușul, chiar dacă este prematur. Cadrul medical te va sfătui care este cel mai potrivit moment în cazul în care bebelușul s-a născut înainte de termen și te va sprijini în deciziile de hrănire deoarece este posibil să fii nevoită să extragi lapte pentru bebeluș dacă intenționezi să îl alăptezi.
Cum se face contactul piele pe piele?
Le vei putea spune cadrelor medicale care au grijă de tine în timpul nașterii care este planul tău de naștere, dacă vrei ca bebelușul să îți fie adus imediat sau să fie ușor șters înainte cu un prosop. În funcție de preferințele tale, bebelușul își va fi adus pentru a-l așeza cu pielea goală pe abdomenul sau pieptul tău.
În funcție de deciziile pe care le-ai luat înainte de naștere, vei putea vorbi cu cadrele medicale să amâne tăierea cordonului ombilical. Poți alege să amâni acest proces deoarece are mai multe beneficii pentru bebelușul tău.
După naștere, bebelușii au un instinct natural de a se hrăni, iar când li se oferă contact piele pe piele neîntrerupt, acesta trece prin următoarele etape pentru a începe prima sa hrănire:
- Continuă plânsul de la naștere pentru un scurt timp
- Va începe să se relaxeze și va adormi – acest lucru va ajuta bebelușul să se refacă după naștere
- Va începe să se trezească; poate începe să dea semne timpurii de foame
- Va începe să se deplaseze încet la început; unii bebeluși pot face o mișcare foarte amplă de înaintare spre sân sau spre pieptul tău dacă se află pe abdomen – te poate chiar speria puțin! Însă este un comportament normal – nu opri bebelușul să se deplaseze ținându-l strâns sau împiedicându-l să înainteze către sân
- Bebelușul va începe să se târască spre piept – ține mâinile pregătite în jurul sau în apropierea bebelușului – încearcă să nu împiedici mișcările bebelușului – este greu să faci asta, deoarece în mod instinctiv vei dori să îl ajuți, însă se poate descurca și singur – trebuie doar să nu îl grăbești!
- Este o mare călătorie pentru bebeluș să ajungă la sânul tău, în special imediat după ce s-a născut! Așadar ar putea foarte bine să aibă din nou nevoie de odihnă – nu confunda acest moment cu faptul că nu dorește să se hrănească – încearcă doar să îl trezești din nou
- Acum dă semne timpurii de foame – își linge buzele și linge mamelonul, mișcându-și capul, frecându-și nasul de tine și mirosindu-te. După puțin timp va prinde sânul și se va hrăni. În cazul în care felul în care bebelușul a prins sânul te jenează, poți încerca să îl ajuți să se desprindă și să prindă din nou sânul, cu ajutorul cadrului medical *
- Se poate opri și porni din nou – nu este nicio grabă la prima sa hrănire, va termina atunci când va fi pregătit și se va culca
În mod ideal, acest proces nu trebuie întrerupt de controalele de rutină care se efectuează la naștere. Toți vor să știe cât cântărește bebelușul, însă acest control și toate celelalte pot aștepta până după ce s-a hrănit bebelușul. Lăsând bebelușul să-și finalizeze deplasarea și să se hrănească prima oară îl va ajuta să își aducă aminte ce trebuie făcut la următoarea hrănire.
Există cazuri în care tu și bebelușul tău nu veți putea stabili contactul piele pe piele imediat după naștere – bebelușul este prematur sau este o problemă la naștere care impune îngrijirea bebelușului de către personalul de la neonatologie; sau din cauza medicației pe care ai primit-o în timpul travaliului și care îl face pe bebeluș să reacționeze mai greu la hrănire, poate vei fi obosită sau poate va fi nevoie de mai multe îngrijiri pentru a-ți repara rupturile perineului.
În aceste situații, cadrul medical îți va spune cum este mai bine să procedezi; contactul piele pe piele ar putea să fie în continuare cel mai bun sfat pentru tine și bebeluș sau poate că între timp și partenerul tău va putea stabili un contact piele pe piele cu bebelușul pentru a-și consolida legătura cu acesta.
Doamne! Ce multe sunt de învățat! Participarea la un curs neonatal din apropiere sau la un grup de alăptare te poate ajuta să înveți cum se face primul contact piele pe piele cu bebelușul și cum să îl hrănești prima oară. Nu uita că, indiferent cum va avea loc nașterea, vei face întotdeauna cea mai bună alegere pentru tine și pentru bebeluș. Îmbrățișare plăcută!
*Alăptarea este ceva nou atât pentru tine cât și pentru bebeluș, așa că este posibil ca acesta să nu prindă perfect sânul de la bun început. Să nu-ți fie teamă să îl desprinzi și să încercați din nou. Dacă mameloanele încep să te doară și să prezinte ragade, poți folosi o cantitate mică de Lanolină HPA de la noi, care este 100% naturală și sigură pentru bebeluș.
Categorii asociate
Alaptarea Inceputul alaptarii Postnatal Pregatirea pentru alaptare Provocarile Alaptarii
Articole recente
-
Alăptarea – Primele zile
În primele zile, tu și bebelușul tău începeți să vă cunoașteți și totul este...
detalii
S-ar putea sa ai nevoie
-
Tampoane de sân de unică folosință
Confortabile, ultra-absorbante și potrivite pentru toate dimensiunile de sâni, tampoanele de sân de... Vezi -
HPA® Lanolină cremă pentru mameloane Lansinoh
HPA® Lanolina Lansinoh a fost creată de specialiștii în alăptare și îngrijirea pielii pentru mamele... Vezi -
Pernițe pentru sân 3 în 1 Lansinoh THERA°PEARL®
Pernițele pentru sân 3 în 1 Lansinoh THERA°PEARL® la cald sau la rece este o soluție avansată... Vezi -
Kit pentru Pompă electrică Lansinoh
Pompa de sân Lansinoh utilizată cu ajutorul acestui kit îți va oferi o experiență mai ușoară... Vezi