Sfaturi utile
- ACASA
- Sfaturi utile
- Alaptarea
- Alăptarea – Primele zile
Alăptarea – Primele zile
În primele zile, tu și bebelușul tău începeți să vă cunoașteți și totul este nou pentru amândoi. Deși alăptarea este un proces natural, sunt câteva lucruri pe care tu și bebelușul tău va trebui să vi le însușiți, cum ar fi prinderea mamelonului, pozițiile de alăptare sau alăptarea în public, iar acestea sunt numai câteva dintre ele.
Continuă să perseverezi și să crezi că îi oferi bebelușului tău cea mai bună hrană posibilă, care vine la pachet tu multe beneficii pentru sănătate, atât pentru el, cât și pentru tine. Și, desigur, o să te poți bucura de legătura magică pe care o aduce alăptarea.
Vei fi fascinată să-ți privești bebelușul în timp ce îl alăptezi și îți vei da seama că un proces ce-i vine atât de natural bebelușului este de fapt unul destul de complex (da, ai un mititel foarte inteligent!).
Înainte de toate, prinderea corectă a mamelonului este vitală pentru a avea parte de o experiență blândă și vei vedea cum bebelușul deschide larg gura pentru a prinde areola. S-ar putea să fie nevoie de puțin exercițiu, însă nu ezita să ceri sfatul medicului tău pentru a te asigura că tehnica este bună.
Este important să înveți să recunoști diferitele etape ale alăptării, urmărind caracteristicile suptului și ale înghițirii și înțelegând semnalele transmise de bebeluș.
Alăptarea începe cu gesturi de supt scurte și rapide ale bebelușului. Acest lucru declanșează eliberarea hormonului oxitocină, moment în care apare reflexul de pornire, iar laptele începe să curgă.
În acest moment, bebelușul va începe să se alimenteze activ, cu ajutorul unor gesturi încete, prelungite și ritmice de supt și înghițit, cu pauze. Limba bebelușului va face mișcări peristaltice, adică mișcări unduitoare pe care bebelușul le folosește pentru a suge și care sunt vitale pentru dezvoltarea naturală a cavității orale și a mandibulei. Bebelușul tău este o albinuță foarte ocupată și va face undeva între 800-1000 astfel de mișcări unduitoare pe parcursul unei ședințe de alăptare! La sfârșitul hrănirii, vei observa că bebelușul suge tremurat, cu înghițituri rare, acesta fiind momentul în care obține partea ce mai grasă a laptelui, care este esențială. Așa că nu întrerupe bebelușul în această etapă deoarece este esențială pentru a lua bine în greutate.
Cel mai eficient indicator al unei alăptări eficiente este dacă bebelușul ia bine în greutate. Ar fi bine să îți cântărești săptămânal bebelușul până la vârsta de 8 săptămâni, iar apoi lunar până la vârsta de 6 luni. Alte semne că bebelușul primește suficient lapte ar fi 6-8 scutece foarte pline cu urină într-un interval de 24 de ore, 2 scutece cu scaun pe zi, bebelușul este vioi și activ și bine dispus în general, cu un tonus bun și o culoare frumoasă a pielii.
De asemenea, este foarte util să cunoști diferitele poziții de alăptare pentru a o putea folosi pe cea mai potrivită în funcție de circumstanțe. Iată câteva sfaturi legate de pozițiile din care poți alege:
- Poziția leagăn – este o poziție de alăptat clasică, în care ții bebelușul în poală orizontal sau ușor înclinat, susținându-i capul cu încheietura cotului. Întinde antebrațul și mâna pentru a-i susține gâtul, coloana vertebrală și fundul. Aceasta este o poziție foarte bună pentru bebelușii născuți la termen și cea mai bună pentru bebelușii de circa 1 lună, când au mușchii gâtului mai puternici, fiind mai ușor de adus gura la mamelon.
- Poziția leagăn încrucișată – diferența dintre această poziție și poziția leagăn este că nu susții capul bebelușului cu încheietura cotului, antebrațul susținându-i și spatele și fundul, ci folosești celălalt braț. De exemplu, dacă alăptezi de la sânul stâng, folosești mâna dreaptă pentru a susține bebelușul. Această poziție ar putea fi potrivită pentru bebelușii mici, care prind cu greu mamelonul
- Poziția întinsă pe o parte sau lăsată pe spate – în această poziție alăptezi în timp ce stai întinsă pe o parte în pat. Ajută dacă ai așezat perne la spate pentru susținere și sub cap și umeri, iar uneori una și între genunchii îndoiți. Trage-ți aproape bebelușul și susține-i capul. Trebuie să-ți ții aliniate spatele și șoldurile, nu să te apleci spre bebeluș, iar acesta nu trebuie să se întindă pentru a ajunge la mamelon. Această poziție este grozavă atunci când te refaci după operația cezariană sau după o naștere grea sau dacă alăptezi noaptea sau ziua în pat.
- Poziția minge de rugby – în această poziție ții capul bebelușului sub brațul tău, ca pe o minge de fotbal sau ca pe o poșetă. Bebelușul trebuie așezat sub braț, cu gura spre tine și cu picioarele spre spatele tău. Susține umerii, gâtul și capul bebelușului și îndreaptă-l spre mamelon, cu bărbia mai întâi. Această poziție este foarte bună dacă ai avut operație de cezariană și s-ar putea dovedi mai ușoară dacă ai sâni mari, mameloane plate sau dacă ai gemeni (caz în care poziția se numește poziția gemenilor și vei folosi o pernă sub bebeluși în timp ce îi susții ușor cu mâna de partea de sus a spatelui).
- Poziția Koala: așază bebelușul călare pe unul dintre picioarele tale și susține-l în timp ce îl alăptezi.
- Poziția pe spate – stai lăsată pe spate în poziție semi-înclinată, iar bebelușul stă întins pe burtă peste abdomenul tău în timp ce îl alăptezi
Uneori bebelușul trebuie hrănit în deplasare, pentru mamele care se simt puțin îngrijorate, există o varietate de accesorii care să te ajute să te simți mai confortabil. De asemenea, există multe locuri potrivite pentru alăptat, în care te vei simți perfect confortabil – poți folosi aplicațiile de pe telefonul mobil pentru a le identifica sau să le cauți pe Google.
Bucură-te de experiența alăptării!
Categorii asociate
Articole recente
S-ar putea sa ai nevoie
-
Tampoane de sân de unică folosință
Confortabile, ultra-absorbante și potrivite pentru toate dimensiunile de sâni, tampoanele de sân de... Vezi -
HPA® Lanolină cremă pentru mameloane Lansinoh
HPA® Lanolina Lansinoh a fost creată de specialiștii în alăptare și îngrijirea pielii pentru mamele... Vezi -
Pompiță de formare a mamelonului
Pompița de formare a mamelonului de la Lansinoh ajută în alăptare prin faptul că trage în afară... Vezi -
Pernițe pentru sân 3 în 1 Lansinoh THERA°PEARL®
Pernițele pentru sân 3 în 1 Lansinoh THERA°PEARL® la cald sau la rece este o soluție avansată... Vezi